Turizm

Düzce, iklimi, zengin doğal kaynakları, bozulmamış çevresi, zengin tarihi ve kültürel varlıkları, yerel yaşam tarzı ve gelenekleri, coğrafi konumu nedeniyle ana pazarlara yakınlığı, bir üniversite kenti oluşu, genç ve dinamik nüfusu, alternatif turizme uygunluğu ve dört mevsim turizm imkanları ile bölgenin turist çeken merkezlerindendir.

İlimizde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile mahalli idarelerden belgeli 80’in üzerinde konaklama tesisi yaklaşık 5 Bin yatak kapasitesi ile turistlere hizmet vermektedir.

İlimiz sahip olduğu doğal, arkeolojik ve tarihi güzelliklerle ön plana çıkmaktadır. UNESCO geçici miras listesinde olan Ceneviz Kalesi ve mavi bayraklı plajları, yeşilin ve mavinin muhteşem uyumu ile iç içe geçmiştir. Kent ekonomisinin gelişmesinde de önemli bir yere sahip olan turizm sektörü çeşitlilik arz etmektedir.

Düzce sadece gelişmekte olan bir sanayi şehri değil ayrıca önemli bir turizm kentidir. Pek çok doğal ve tarihi eseri bünyesinde bulunduran Düzce yeşil ve mavinin iç içe geçtiği bir tabiat koridoru konumundadır. İlimizde turizmin hemen hemen her çeşidi için altyapı veya potansiyel mevcuttur.

Akçakoca ilimizin denize açılan sahili olup; aynı zamanda Türkiye’nin de ilk turizm merkezlerindendir. 30 km uzunluğundaki plajları, denizi, kumu, gün batımı, sivil ve dini mimarisi, tarihi Ceneviz Kalesi, Fakıllı Mağarası ile önemli turizm merkezlerindendir.

Antik Yerleşmeler

Düzce İlindeki antik yerleşimlerin en önemli olanı ‘Prusios Ad Hypium’ bir Roma dönemi kentidir. Düzce’nin Üskubü (Konuralp) beldesindedir. Konuralp Müzesi, Batı Karadeniz Bölgesinin en büyük Müzesindir. 12 Kasım 2003’de hizmete açılan müzede, bölgede hüküm süren medeniyetlerin özelliklerini gösteren, heykel, seramik, sikke koleksiyonları ile etnoğrafik eserlere ait 1.788 Arkeolojik eser 456 adet Etnoğrafik eser ve 3.837 adet sikke olmak üzere toplam 6.081 adet tarihi eser bulunmaktadır.

Şelale Turizmi

Düzce ili su kaynakları yönünden oldukça zengindir. Su kaynakları kendi bölgemizden doğar, kendi bölgemizden Karadeniz’e dökülür. Güzeldere Şelalesi en yüksekten akanıdır (130m), Samandere Şelalesi (Tabiat Anıtı), Aydınpınar Şelalesi, Bakacak Şelalesi, Aktaş Şelalesi, Derinoba Şelaleleri, Sarıkaya Şelalesi, Kurugöl Şelalesi ve Kanyonu, Saklıkent Şelalesi, Konaş Şelalesi, Yoğunpelit Şelalesi, Gölormanı şelaleleri bulunmaktadır.

Yayla Turizmi

Birbirinden güzel yaylalarda, yayla turizmi, gençlik turizmi, doğa turizmi, eko turizm, kamp turizmi, safari turizmi yapılabilir. Bu Yaylalardan Kardüz Yaylası kış turizmine adaydır. Topuk Yaylası ve Göleti, Sakarca Yaylası. Doruk (Sinekli) Yaylası, Kocayayla, Şehirliyayla, Odayeri Yaylası, Torkul Göleti Yaylası, Pürenli, Balıklı Yaylaları başlıca yaylalardır.

Gölyaka ilçesindeki kış ve yayla turizmi temalı 1.200 hektarlık alan Bakanlar Kurulu kararı ile Kardüz Yaylası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmiştir. Bu süreçte Çevre Düzeni Planlarının hazırlatılması, hali hazır harita üretimi, gözlemsel ve imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt çalışmaları, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli İmar Planları ajansımız tarafından hazırlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığının planları onayının ardından bölge yatırım yapılabilir hale gelmiştir. Kardüz Yaylası 5. bölge teşviklerinden faydalanabilmektedir.

Golf Turizmi

Gölyaka Kültür Park’taki 790 m2’lik saha 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren ve Bakanlar Kurulunun 2007/ 12286 sayılı kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Golf turizmine adaydır.

Kano ve Rafting Turizmi

Düzce İli Cumayeri-Dokuzdeğirmen Köyü yanından geçen Büyük Melen Nehri Raftinge elverişli 13 km’lik parkuru olması sebebiyle Türkiye’nin 3. büyük rafting sporlarının yapıldığı yerdir.

Mağara Turizmi

Düzce Mağara yönünden oldukça zengindir. Yığılca’da Sarıkaya-Gökceağaç Mağarası, Aksu Mağarası, Çamlı Mağarası, Yağcılar Mağarası, bunlardan en büyüğü Sarıkaya Mağarası, Akçakoca’da Fakıllı Mağarası ve Yeni Mahalle Mağarası

Alternatif Göl Turizmi, Sportif Su Sporları, olta balıkçığı, kamp, karavan, piknik ve mesire turizmine yönelik göl ve göletler

 Kurugöl, Topuk Yaylası Göleti, Efteni Gölü, Hasanlar Baraj Gölü, Karagöl, Torkul Yaylası Göleti, Dipsizgöl. Efteni Gölü ve Hasanlar Baraj Gölü ilin önemli su kaynaklarındandır. Efteni Gölü; Göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biridir. Bünyesinde 35 tanesi kalıcı olmak üzere toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapmaktadır.

Yığılca ilçemizde bulunan Hasanlar Baraj Gölü, yelken, kürek, göl bisikleti, piknik ve mesire alanı olarak değerlendirilmektedir.

Sağlık / Termal Turizmi Efteni ve Derdin Kaplıcaları

Alternatif Sportif Turizm Çeşitleri Atıcılık, Olta Balıkçılığı, Kamp, Karavan, Kaya Tırmanışı, Trekking, Binicilik, Kanyon Yürüyüşü, Rafting, Kuş Gözlemciliği, Flora-Fauna, Oryantiring altyapısı ve potansiyeli mevcuttur.