Kimya

Kimya ürünleri imalatı, gayri safi yurtiçi hasıla içindeki pay büyüklüğü ile üretime dayalı büyüme stratejilerinin gerçekleşmesinde hedef sektörlerin başında yer almaktadır. Orta yüksek teknoloji sınıfında yer alan kimya ürünleri imalatı, her ne kadar hammadde açısından ithalata bağımlı olsa da katma değeri oldukça yüksek bir sektördür. 

Kimya ürünleri imalatı Yalova’nın en eski sektörlerinden biridir ve nitelikli personel açısından sektörde bir yığınlaşma mevcuttur. Bu durum, yeni yatırımlarda doğacak istihdam ihtiyacının karşılanması açısından büyük avantaj sağlamaktadır.

Akrilik ve Karbon Elyafta Stratejik Merkez

Özel sektöre ait, 315.000 ton/yıl kapasitesi ile de dünyadaki en büyük, Türkiye’deki tek akrilik elyaf üretim tesisi Yalova’da bulunmaktadır. Geleceğin hammaddesi olarak tanımlanan karbon elyaf ise yapılan AR-GE çalışmaları sonrasında Yalova’da da üretilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda üretimi gerçekleştiren firma, karbon elyaf sektöründe faaliyet gösteren ilk ve tek Türk firmasıdır.

İSO 500’de İki Firma

İstanbul Sanayi Odası’nın 2021 yılı için belirlediği en büyük 500 sanayi firması listesinde YTSO’ya kayıtlı olan ya da Yalova’da imalat tesisi bulunan dört firma yer almakta olup iki firma (AKSA Akrilik Kimya Sanayii A.Ş. ve Ak-Kim Kimya San. ve Tic. A.Ş.) kimyasal ürünler imalatı alanında faaliyet göstermektedir.