Gemi İnşa Sanayi

Yalova, Türkiye toplamının %40,2’sini oluşturan toplamda 1.925.000 dwt/yıl kapasiteli tersaneleri ile gemi inşa sanayisinde ilk sıradadır. Türkiye’de bulunan 85 tersanenin 31 tanesine ev sahipliği yapan Yalova hem üretim kapasitesi hem de tersane sayısı ile ülkemizde birinci sıradadır (Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü). Yalova ekonomisinin ihracat ve istihdam açısından lokomotifi konumundaki tersaneler, 2023 yılında Türkiye’nin toplam “gemi, yat ve hizmetleri” ihracatı içerisinde 733,3 Milyon $’lık ihracat rakamıyla %37,8’ye ulaşmış ve ülkemizde ilk sırada yer almıştır. Emek yoğun bir çalışma gerektiren sektör, 41 bin kişinin üzerinde çalışan sayısıyla Yalova istihdamına da önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

Yüksek Kalite, Katma Değerli Üretim ve İhracat Odaklılık

Yüksek üretim ve hizmet kalite standartları sayesinde Yalova tersaneleri; Norveç, İngiltere, İzlanda, Hollanda, Belçika, İtalya, Fransa, gibi önemli denizcilik ülkelerine gemi inşa etmektedir. TCG Derya gibi askeri gemiler, elektrikli ve akülü sistemlerin birlikte kullanıldığı hibrit feribotlar, uzaktan kumandalı gemiler, rüzgar türbini destek gemileri, anahtar teslim balıkçı gibi katma değeri yüksek özel maksatlı gemiler Yalova tersanelerinde üretilmektedir.

Yalova tersaneleri ihracat odaklı üretim gerçekleştirmekte ve ülke ihracatına önemli oranda katkı sağlamaktadır. Yalova’nın 2020’de 462.104.921 $ olan gemi ve yat ihracatı 2021 yılında  %77’lik artışla ciddi bir sıçrama yaparak 819.106.738 $ olmuştur. 2022 yılındaysa ihracat rakamları genel trende geri dönmüş 415 milyon dolarlık  ihracat gerçekleşmiştir. İhracat pazarını genel olarak İskandinav ülkeleri oluşturmaktadır.